AMSTERDAM - De Rode Draad, de belangenvereniging voor prostituees, waarschuwt haar achterban voor administratiekantoren die te hoge bedragen rekenen. Volgens een woordvoerster zijn vooral Oost-Europese prostituees slachtoffer van deze praktijken. De Rode Draad wil dit door betere voorlichting voorkomen.

Het Europese Hof in Luxemburg besloot vorige week dat Oost-Europese prostituees zich als zelfstandig ondernemer in Nederland mogen vestigen. Volgens de Rode Draad is er grote onzekerheid over hoe deze procedure in zijn werk gaat, aangezien er nog geen jurisprudentie over bestaat.

Aan de vrouwen zullen in ieder geval eisen worden gesteld op financieel en administratief terrein, zoals het opstellen van een ondernemingsplan. Sommige bedrijven proberen alvast dit gat in de markt op te vullen, zo blijkt uit de klachten die bij de Rode Draad binnenkomen.

Basispakket

De Rode Draad kreeg via haar achterban documenten in handen van het Haagse administratiekantoor Insolva. Dit boekhoudkantoor rekent ,50 gulden voor een basispakket, met daarin een ondernemingsplan, het openen van een bankrekening en het aanmelden bij de belastingdienst en het ziekenfonds. Voor extra activiteiten moet nog eens 250 gulden per uur worden neergeteld. Bovendien krijgt het kantoor een volledige volmacht over de onderneming en de bankrekening van de vrouwen.

In enkele steden zijn verenigingen voor prostituees opgericht. Volgens de Rode Draad bedraagt de contributie van een van die verenigingen 125 gulden per week. De verenigingen verwijzen de vrouwen bovendien naar malafide administratiekantoren. Sommige steden verplichten raamexploitanten dit lidmaatschap bij zo'n vereniging, aldus de Rode Draad.

Volgens een politiewoordvoerder in Amsterdam plegen de boekhoudkantoren geen strafbare feiten, omdat de meisjes een vrije keuze hebben om wel of niet met het kantoor in zee te gaan. De Rode Draad gaat eind van deze week folders verspreiden in diverse Oost-Europese talen om de vrouwen beter voor te lichten.