AMSTERDAM - Alsof Sinterklaas al in het land is, strooit het zakenblad Quote opnieuw met miljarden in de inmiddels tiende Quote 500-lijst. Het vermogen van 'grootgeldbezitters' in Nederland is dit jaar met ruim 10 procent gestegen naar 121,5 miljard, zo becijferden de Quote-redacteuren deze keer.

Bekijk video

Op zich geen grote aardverschuivingen in de volledige lijst, ook al verdwijnt langzaam het oude geld uit de top tien door het overlijden van de broers Frits en Paul Fentener van Vlissingen. Hun vaste stekken in de top tien worden ingenomen door de erven van de heren. Op één zit de familie Brenninkmeijer - met een bezit van 15 miljard euro - er nog steeds warmpjes bij. Tweede is Charlene de Carvalho-Heineken, die een opmerkelijke groei doormaakte; haar vermogen steeg dankzij de beurskoersen met 40,1 procent naar 4,9 miljard euro.

De positieve berichten voor de welgestelden werden woensdag uitbundig gevierd in de Amsterdamse Brasserie Pays-Bas. Het was een clash van culturen. Onder het mom 'fout met een knipoog' kwam hoofdredacteur Jort Kelder als de hiphopper Yo Kelder uit een verlengde Hummer zetten.

Samen met Lange Frans - verzot op het magazine Quote - confronteerde hij de 'knakenpoetsers' met de werkelijke blingbling uit de hiphopwereld. De '500 rap' draagt als titel De rijken moeten niet zeiken. "We gaan 'm niet pluggen, maar ik ga wel uit van een top tienhit."

Altijd goed

Kelder wijst op het stijgende vermogen van de 'Quote 500-ledenlijst': "In tijden dat het slecht gaat in Nederland stijgt het vermogen van de rijken toch en als het goed gaat in Nederland stijgt dat uitzonderlijk. Het gaat ze dus altijd goed.

Maar ik zeg er altijd bij, ze hebben ook hoge kosten, hele hoge kosten. Je moest eens weten wat een Maybach kost." De blingblingactie kreeg nog meer glans met de verloting van een Porsche 911.

Jongensdroom

"Dat was toch mijn jongensdroom, om dat een keer te doen. Nu is het gelukt. Dit grapje kost ons, inclusief de kansspelbelasting die we moeten betalen, zo'n 2,5 ton. De auto zelf kost zo'n 132.000 euro. Dan hopen we ook nog zo'n 60 tot 70.000 euro aan het goede doel te geven, Máxima's microkredieten."

Zoals altijd durven maar weinig mensen van de lijst zich te vertonen op het Quote-feestje. Altijd weer is er veel weerstand tegen wat de 'financiële uitdragerij' van Kelder wordt genoemd. Ondanks de weerstand blijft de 'vriend en vijand' van de rijken de lijst verversen. De Quote 500 telt dit jaar 33 nieuwe vermeldingen, onder wie Angus Young, gitarist van rockband AC/DC. Ook al is hij geboren in de hoge bergen van Schotland, hij woont al sinds de jaren tachtig met zijn vrouw Ellen in het Gelderse Aalten.

Juniors

De jonge rijken boeren ook goed, in de lijst Juniors. Natuurlijk met daarin klinkende namen als Marc Overmars (47 miljoen), Dennis Bergkamp (60 miljoen) en Reinout Oerlemans (60 miljoen).

En om het hele Quote-feestje rond de lijst wat meer smoel te geven, geeft het magazine ook inzicht in prijsstijgingen van allerlei lifestyleproducten, zoals een kistje Dom Perignon Rosé uit 1995, een sabelbontmantel en een kilootje Beluga kaviaar.