MINNEAPOLIS - Reorganisatiekosten en andere eenmalige lasten drukten in het derde kwartaal het resultaat van Northwest Airlines.

Het nettoverlies van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij kwam daardoor uit op 1,2 miljard dollar tegen een verlies van 475 miljoen een jaar eerder in dezelfde periode. Dat maakte de partner van KLM woensdag bekend.

Surseance

Northwest Airlines moest het afgelopen kwartaal 1,4 miljard dollar inramen voor reorganisatiekosten, vooral voor het inperken van pensioenuitkeringen. Het bedrijf zit al meer dan een jaar in een surseancetraject en verwacht volgend jaar uit de faillissementsbescherming te komen. De luchtvaartmaatschappij raakte eerder in de problemen door de heftige concurrentie met prijsvechters en ging verder ten onder aan de gestegen prijs voor kerosine.

Northwest Airlines bespaart op kosten en verkoopt minder stoelen voor meer geld om de winstgevendheid te verbeteren. Zonder de eenmalige kosten zou de onderneming een nettowinst hebben geboekt van 252 miljoen dollar. De omzet steeg het afgelopen kwartaal met een procent tot 3,4 miljard dollar.