CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Het ziekteverzuim neemt toe door vieze werkplekken. In meer dan 40 procent van de kantoren in Nederland bevinden zich te veel schadelijke bacteriën. Daardoor daalt ook de productiviteit.

De productiviteit ligt 10 tot 15 procent lager wegens de ongezonde werkplekken. Het ziekteverzuim groeit 1,5 tot 2,5 procent. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Intersafe Groeneveld, een bedrijf dat zich bezighoudt met het klimaat in kantoren.

De onderzoekers hebben in de periode 2004 tot en met 2006 ongeveer 250 bedrijven bezocht en proeven in laboratoria gedaan. Zij noemen de vele bacteriën het gevolg van bezuinigingen op de schoonmaak van werkplekken.

Irritaties

Tijdens de bedrijfsbezoeken werden veel schadelijke bacteriën, schimmels en gisten aangetroffen. De meest voorkomende (Micrococcus)soorten in kantoorpanden kunnen irritaties aan neus, slijmvliezen en ogen veroorzaken. Een schimmelsoort waarvan de sporen ingeademd worden en die tot longinfecties en allergische reacties kan leiden, komt ook vaak voor.

De meest gevaarlijke bacterie is legionella, die in waterleidingen kan groeien. Legionella veroorzaakt verkoudheid, griep of hoofdpijn, maar kan ook tot de dood leiden. Onlangs overleden twee mensen aan legionella. Een koeltoren van een kantoorgebouw nabij het Amsterdam Centraal Station was besmet met de bacterie.

Bezuinigen

Intersafe Groeneveld heeft het onderzoek in opdracht van het schoonmaakbedrijf Hago uitgevoerd. "We merken dat bedrijven in plaats van vijf keer per week laten schoonmaken, dat nu drie keer per week laten doen", zei een woordvoerder van Hago. "Het is makkelijk om te bezuinigen op de schoonmaak."

Volgens hem bestaan er geen wettelijke normen voor het aantal bacteriën in kantoren. Daarom kunnen bedrijven niet worden afgerekend als er veel vieze werkplekken zijn.