GRONINGEN - De gasnota van een gemiddeld huishouden zal volgend jaar naar schatting 75 euro hoger uitvallen. Met hoeveel de stroomrekening zal toenemen, is nog niet duidelijk.

Het merendeel van de Nederlandse elektriciteitscentrales wordt gestookt op aardgas. Aan het einde van deze maand maken de energiebedrijven de tarieven voor volgend jaar bekend.

De schatting van de prijsstijging voor consumenten is afgeleid van de toename van de groothandelsprijs. Grootverbruikers zijn in 2007 gemiddeld 11 procent meer kwijt aan gas. Dit is een gevolg van de contracten die de meeste bedrijven in het voorjaar zijn overeengekomen met gasleverancier GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van Gasunie. Dat heeft een woordvoerder van GasTerra woensdag gezegd.

Olieprijzen

Doordat de ondernemingen de contracten zo vroeg hebben afgesloten, profiteren zij niet van de recente daling van de olieprijzen, waaraan de gasprijzen zijn gekoppeld. De woordvoerder van GasTerra sprak woensdag van een "naijleffect". "De recente daling zal wel te zien zijn in de contracten die we voor 2008 zullen afsluiten."

Rem

Een groot deel van de prijsstijging vloeit via de btw en de energiebelasting in de schatkist. Daarnaast profiteert de overheid via gasbaten van de hoge gasprijs. Onlangs pleitte de aandeelhouders van Essent voor een rem op de energieprijzen. De aandeelhouders, provincies en gemeenten, zijn bereid hiervoor dividend in te leveren. Essent moet hier nog een beslissing over nemen.