HEERHUGOWAARD - Wederom is tegen een financieel product met een leaseconstructie verzet gerezen. Dit keer staat een tweede hypotheek in combinatie met zowel een aandelendepot als een aandelenleasecontract ter discussie, waardoor tien gezinnen in grote geldproblemen zijn gekomen.

Om de nood van de families, die alle in Noord-Holland wonen, te lenigen is inmiddels de stichting Leaseleed opgericht. De aantijgingen richten zich tegen het financieel adviesbureau Spaar Select. Die intermediair heeft zijn zorgplicht verzaakt, zo stelde het bedrijf Westmeijer Financial Planning (WFP) dinsdag.

Dexia

WFP heeft aan de bel getrokken bij het klachteninstituut voor de effectenwereld Dutch Securities Institute (DSI). Ook heeft WFP geageerd bij Dexia. Dexia is al eerder onder vuur komen te liggen door de aandelenleaseproducten van dochter Labouchere. De stichting Leaseverlies behartigt de belangen van 40.000 gedupeerden.

Ernstiger

J. Westmeijer van WFP heeft bewust geen contact willen leggen met deze stichting. De problemen van de tien gezinnen zijn veel ernstiger dan die bij Leaseverlies. Ze zitten opgescheept met maandlasten die naar schatting 50 tot 75 procent van het maandinkomen bedragen.

"Deze families zijn dubbel het schip ingegaan doordat zij twee keer met geleend geld aan de slag zijn gegaan. Het bedrag uit de extra hypotheek is gebruikt om aandelen te kopen die vervolgens in een depot zijn gestopt. Daarbovenop hebben ze een effectenleasecontract gesloten", aldus Westmeijer. Bij de meesten gaat het om een looptijd van twintig jaar.

"De kosten voor deze leaseovereenkomst worden echter niet van een betaalrekening afgehaald, maar uit het aandelendepot dat is aangeschaft met de opbrengst uit de extra hypotheek", legt Westmeijer uit. De problemen zijn ontstaan doordat de aandelenkoersen op de effectenbeurzen sinds de laatste maanden van gestaag zijn gekelderd.

Niet duidelijk uitgelegd

De gezinnen zijn dergelijke verplichtingen aangegaan omdat de zaken hen niet duidelijk zijn uitgelegd, stelt Westmeijer. Spaar Select had dit beter moeten doen, is zijn stellige overtuiging.

Welke strategie Leaseleed gaat volgen, is het bestuur momenteel aan het uitzoeken. J. Westermeijer, die zelf niet in het bestuur zit, wil de stichting eerst versterken met deskundigen, onder wie juristen, voordat nieuwe gedupeerden worden ingeschreven. Vóór het einde van volgende week moet daarover meer duidelijkheid zijn. Dinsdagmiddag had WFP meer dan tien nieuwe aanmeldingen binnengekregen.

/LINK

Stichting Leaseverlies

Stichting Leaseleed