HOEK VAN HOLLAND - Stena Line haalt zijn snelle ferry HSS Discovery volgend jaar uit de vaart. De laatste reis van de catamaran op het traject tussen Hoek van Holland en Harwich is op 8 januari, aldus een woordvoerder van Stena Line dinsdag.

De ferry is te duur in de concurrentiestrijd met luchtvaartmaatschappijen, liet Stena Line eerder al weten. Het schip vaart op een dag normaal twee keer heen en weer. De overtocht naar Harwich duurt 4,5 uur, twee keer sneller dan een normale boot. Maar de snelheid weegt niet meer op tegen de exploitatiekosten. De Discovery verbruikt veel meer diesel dan de andere schepen van de onderneming, terwijl de dieselprijs de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is.

Investering

Stena Line investeert overigens fors op de route Hoek van Holland - Harwich. De ferrymaatschappij besteedt 100 miljoen euro om de capaciteit van de superferries Stena Hollandica en Stena Britannica te vergroten tot een lengte van 240 meter. Het is de grootste investering die Stena Line ooit heeft gedaan in de verbouwing van schepen. Volgens de onderneming is er een markt voor passagiers die hechten aan een comfortabele overtocht.

Ook investeert Stena Line nog eens voor 200 miljoen euro in twee nieuwe schepen voor de vrachtroute Hoek van Holland - Killingholme. Het eerste schip komt naar verwachting in april in de vaart. De andere volgt een half jaar later. Stena Line kan met de nieuwe schepen betere afvaarttijden en een grotere capaciteit aan vrachtklanten bieden.