AMSTERDAM - Handelshuis Hagemeyer heeft in het derde kwartaal de omzet met 12,1 procent doen stijgen naar 1,58 miljard euro. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend in een tussentijdse rapportage. De gerapporteerde omzet is ongeveer in lijn met de verwachtingen van analisten.

Volgens Hagemeyer is de hogere omzet vooral te danken aan de fors gestegen prijs van koper. "Wij hebben er vertrouwen in dat we onze eerder gestelde doelen halen", aldus bestuursvoorzitter Rudi de Becker in een schriftelijke verklaring. De onderneming verwacht nog steeds dat het operationele resultaat over heel 2006 op tenminste 170 miljoen euro uitkomt.

Volgens de Becker blijft de prijs van koper voorlopig redelijk stabiel. "We hebben experts gevraagd hoe zij de markt inschatten. Naar aanleiding van de antwoorden verwachten we dat de prijs vlak blijft."

Duitsland

Hagemeyer zag de omzet vooral in Europa flink toenemen. Daar haalt het handelshuis ongeveer 60 procent van zijn omzet. De inkomsten stegen hier met bijna 15 procent. Vooral in de Scandinavische landen deed de onderneming goede zaken. In Duitsland was de omzetgroei ruim 14 procent en in Groot-Brittannië was dat iets meer dan 9 procent.

In Noord-Amerika groeide de omzet in het derde kwartaal met ruim 5 procent. Dat is flink lager dan in het voorgaande kwartaal, toen de groei bijna 14 procent was. Volgens Hagemeyer zijn er diverse oorzaken, zoals de afronding van een zeer groot project waardoor omzet wegviel. Ook kreeg een aantal grote opdrachtgevers te maken met verminderde activiteiten in de woningbouw.

Zwak

Hagemeyer verwacht dat de marktontwikkeling in de Verenigde Staten voor de rest van het jaar zwak zal zijn. Ongeveer een kwart van de omzet komt uit de VS.

Hagemeyer is wereldwijd actief als handelaar en leverancier van elektrotechnische materialen.