AMSTERDAM - Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is het aantal seksbedrijven teruggelopen van 800 naar minder dan vijfhonderd. Ook in de raamprostitutie kwam de klad: in 1999 waren er nog bijna 2100 werkplekken, zes jaar later nog 1650.

Dat staat in een onderzoek van de belangenvereniging van prostituees De Rode Draad dat maandag is verschenen. Ook het aantal klanten liep sterk terug. De Rode Draad spreekt van een ernstige malaise in de seksinsdustrie als het gaat om het klassiek bordeel.

Onder de bordelen die nog stand houden, zijn de laatste jaren opvallend veel Thaise salons bijgekomen, stelde De Rode Draad vast: een zesde is nu Thais.

Internet

De Rode Draad zegt niet zo naïef te zijn te veronderstellen dat de behoefte aan seksuele dienstverlening is afgenomen. De opmars van internet is volgens de belangenvereniging geen debet aan de afname van het aantal traditionele seksbedrijven, omdat een computer een prostituee niet kan vervangen.

Wel is er een toegenomen voorkeur voor de massagesalon en sauna. Ook ziet de Rode Draad een verschuiving naar het uitgaansleven, dat steeds wilder wordt, en de grotere seksuele vrijheid in de eigen slaapkamer. "SM is uit de bordelen vertrokken naar de VINEX-slaapkamers en kinky parties."

Vergunning

De brancheorganisatie Vereniging Exploitatie Relaxbedrijven (VER) constateerde begin dit jaar ook al een terugloop van het traditionele bordeel met een vergunning: van 1100 in 2002 tot 750 vijf jaar later. Ook de VER constateerde een verschuiving naar andere branches, bijvoorbeeld de parenclubs.

De Rode Draad vindt nog steeds dat het slecht gesteld is met arbeidsrechten van prostituees: als ze al in loondienst komen, lijken de overeenkomsten het meest op wurgcontracten. Als voorbeeld van een van de kleine verbeteringen noemt de belangenvereniging dat lange werkdagen niet langer normaal worden gevonden.