AMSTERDAM - Nergens in de Europese Unie werken zoveel mensen in deeltijd als in Nederland. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar had bijna de helft van de werkende Nederlanders een deeltijdbaan. Het gemiddelde in de EU lag op achttien procent.

Onder Nederlandse vrouwen is het percentage nog hoger. Driekwart van hen werkt minder dan 35 uur per week. Het EU-gemiddelde onder vrouwen is 33 procent. De andere landen in de lijst komen niet bij Nederland in de buurt wat betreft het percentage parttimers. In Noorwegen, de nummer twee op de lijst, werkt minder dan dertig procent van de mensen met een baan in deeltijd.

Volgens het CBS had 73 procent van de mensen van 15 tot en met 64 jaar vorig jaar een betaalde baan. Dat is bijna tien procent boven het gemiddelde in de EU. Alleen IJsland, Denemarken en Noorwegen kennen een hogere arbeidsdeelname.

Mannen

Nederlandse mannen, van wie tachtig procent een betaalde baan heeft, staan daarmee in de wereldtop van de arbeidsparticipatie. Van de vrouwen werkt twee derde. Zij doen het daarmee bovengemiddeld, maar liggen ver achter op IJsland. Daar werkt ongeveer tachtig procent van de vrouwen.