UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis neemt de Poolse bank Dominet over. Bij de particuliere bank werken ruim achthonderd mensen en het bedrijf is gespecialiseerd in consumentenkrediet. Dat maakte Fortis maandag bekend. Een overnamebedrag heeft de onderneming niet genoemd.

Dominet is volgens Fortis sterk in autoverzekeringen en in het verstrekken van geldleningen. De bank heeft speciale banden met ruim tweeduizend autodealers. Het bankbedrijf heeft 152 kantoren en franchisers in Polen en heeft daarmee het op negen na grootste kantorennet. De overname heeft geen wezenlijke invloed op de nettowinst per aandeel van Fortis in 2006.

Fortis heeft in Polen verschillende activiteiten. Een woordvoerster van Fortis verklaarde maandag dat er gekeken wordt naar mogelijke samenwerking. Daarbij noemde zij als voorbeeld het ontwikkelen van nieuwe diensten.

Dominet boekte vorig jaar een verlies van omgerekend ongeveer 2 miljoen euro. De bank werd onder meer geconfronteerd met een sterke afname van de reserves door nieuwe regels rondom waardering. De bank had eind vorig jaar een balanstotaal van ruim 320 miljoen euro.