AMSTERDAM - Hotels en campings brengen hun klanten structureel te veel toeristenbelasting in rekening. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Sommige uitbaters zouden hiermee jaarlijks enkele tienduizenden euro's extra opstrijken.

De krant bekeek in 65 gemeenten hoe hoog de toeristenbelasting daar zou moeten zijn. Van de 125 onderzochte hotels of campings lieten vervolgens 31 bedrijven hun klanten niet het juiste bedrag aan toeristenbelasting betalen. Zelfs kwam het voor dat toeristenbelasting in rekening werd gebracht terwijl die in de betreffende gemeente niet geheven wordt.

Aangifte

De verslaggever van het AD deed aangifte van oplichting tegen een hotel in Bergambacht. Daar was hem zes euro toeristenbelasting in rekening gebracht voor een overnachting voor twee personen, ruim vijf euro te veel.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt machteloos te staan. "Een gemeente heeft geen sanctiemogelijkheid", zegt een woordvoerder in de krant. "Het is een kwestie tussen de gast en het hotel." Veel bezoekers betalen de toeristenbetaling echter zonder vragen, omdat het gaat om kleine bedragen.

Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland heeft de krant laten weten de problemen niet te herkennen, maar pleit voor meer openheid in de kosten. Vereniging van recreatieondernemers Recron heeft er geen problemen mee als tot dertig procent meer wordt gerekend. "Dat zijn namelijk de kosten die de ondernemer maakt door als kassier voor de overheid te moeten optreden. Maar een opslag van meer dan dertig procent kan niet door de beugel."

Toeristenbelasting wordt door gemeenten in rekening gebracht aan mensen die daar overnachten zonder dat ze er staan ingeschreven. Op deze manier betalen ze mee aan de gemeentelijke voorzieningen waarvan ze gebruikmaken.