LONDEN - De belangrijkste econoom in dienst van de Britse regering, Sir Nicolas Stern, heeft maandag opgeroepen tot drastische maatregelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In een rapport pleit hij onder meer voor de ruime invoering van milieuheffingen op onder meer vliegreizen, autogebruik, brandstoffen en consumentenelektronica.

Volgens de Britse omroep BBC en enkele Britse ochtendkranten schetst het rapport een uiterst alarmerend beeld. Als er geen extra maatregelen komen tegen klimaatveranderingen dan zal de mondiale economische groei met zeker een vijfde afnemen, een kostenpost van duizenden miljarden euro's.

Het lijvige rapport van circa 700 pagina's is volgens deskundigen een belangrijke bijdrage aan het internationale klimaatdebat omdat de schrijver geen wetenschapper is maar een belangrijke econoom.

Milieuvluchtelingen

Stern verwacht bij ongewijzigd beleid onder meer zeker 200 miljoen "milieuvluchtelingen" in de wereld, grote watertekorten, een groot verlies aan dier- en plantensoorten en enorme schade aan de landbouw. Volgens de topeconoom zouden alle landen zeker 1 procent van hun bruto nationaal product moeten spenderen aan maatregelen tegen de gevolgen van het versterkte broeikaseffect.

Groot-Brittannië wil nationaal extra maatregelen nemen en een stringenter klimaatbeleid gaan voeren. De Amerikaanse ex-vicepresident en milieuactivist Al Gore is door Londen aangetrokken als adviseur, zo berichten verschillende dagbladen.

Stern stelt dat de internationale gemeenschap vooral de Verenigde Staten en China onder druk moeten zetten als de belangrijkste vervuilers van de atmosfeer.