ROTTERDAM - Vertegenwoordigers van 25 Marokkaanse bedrijven zijn deze week in Nederland. Ze nemen op uitnodiging van het Handels- en Investeringscentrum voor Noord-Marokko (HIC) deel aan het congres dat het HIC dinsdag en woensdag in Rotterdam houdt om de handelsbetrekkingen tussen Marokko en Nederland te stimuleren.

Woordvoerder J. van der Vis van de Kamer van Koophandel Rotterdam vindt het congres nodig omdat het Nederlandse bedrijfsleven geen weet zou hebben van wat Marokko kan betekenen als het gaat om bijvoorbeeld de landbouw, de visserij, het transport, de metaal- en de textielindustrie. "Door de nadruk op Centraal- en Oost-Europa is de interesse voor Marokko als handelspartner weggevallen, terwijl de handel met Marokko lucratiever kan zijn dan met die EU-landen omdat bijvoorbeeld de aanvoermogelijkheden gunstiger zijn."

Volgens Van der Vis kan Marokko vooral veel mogelijkheden bieden bij het uitbesteden van werk (outsourcing). Een Nederlandse arbeider kost nu eenmaal veel meer dan een Marokkaanse. "Zo zouden we onze concurrentiepositie kunnen verbeteren en ons meer kunnen bezighouden met het verkoopapparaat en de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige producten", aldus Van der Vis.