CHICAGO - United Airlines, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het Amerikaanse concern is in problemen gekomen door de trage economische groei en de aanslagen van 11 september vorig jaar in de Verenigde Staten.

Niet eerder is er in de luchtvaart een surseance aangevraagd voor een maatschappij van een dergelijke omvang als United Airlines. De onderneming maakte de surseance-aanvraag, die al enige tijd in de lucht hing, maandag bekend. Ze deed een beroep op hoofstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, die onder meer bescherming biedt tegen schuldeisers. Wordt de surseance verleend, dan kan United de noodzakelijke reorganisatie ten uitvoer brengen.

Het vluchtschema van de maatschappij blijft intact. Dat is te danken aan een financiering van 1,5 miljard dollar waarover met enkele banken overeenstemming is bereikt. Vorige week wezen de Amerikaanse autoriteiten een ondernemingsplan nog af. Daarmee liep de maatschappij een overheidsgarantie van 1,8 miljard dollar mis.