AMSTERDAM - De FNV wil een snelle en eenvoudige ontslagregeling. De vakcentrale wil af van de ontslagroute via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Dat zegt bestuurder Wilna Wind zaterdag in een vraaggesprek met het Financieele Dagblad. De route via de kantonrechter verdient de voorkeur van de FNV.

De procedure bij de rechter gaat sneller maar is voor de werkgever meestal niet goedkoper. Dat geldt vooral voor mensen die ergens lange tijd hebben gewerkt. Zij kunnen voor elk gewerkt jaar één maand loon krijgen. De FNV zet in op goede voorlichting tijdens een ontslagprocedure. Als werkgever en werknemer het onderling eens worden, kan een gang naar de rechter worden voorkomen. Wind noemt de ontslagprocedure bij Nedcar een mooie testcase. Nul procent van de betrokken werknemers tekende daarbij verweer aan.

CDA

Vrijdag bleek dat het CDA het ontslagrecht wil versoepelen en de ontslagvergoeding wil beperken tot maximaal 6,5 maanden. De partij wil de ontslagprocedure koppelen aan scholing. Als de werkgever of werknemer daar te weinig aan heeft gedaan, moet de kantonrechter boetes kunnen uitdelen.

De vakcentrales FNV en CNV reageerden furieus op die plannen. Zij vinden dat de ontslagprocedure op die manier 'bijna gratis' is voor werkgevers.

In de Sociaal-Economische Raad (SER) overleggen kroonleden, werkgevers en werknemers over het ontslagrecht. Een advies aan de regering wordt eind dit jaar verwacht.