AMSTERDAM - Na een hoopvol begin heeft de Amsterdamse effectenbeurs zijn winst weer grotendeels prijsgegeven. Vooral een terugval van Koninklijke Olie drukte de AEX-index. De belangrijkste graadmeter op het Damrak noteerde na ruim een uur handel nog maar ,1 procent hoger op 507,47 punten. Kort daarvoor rook de index nog aan de 511 punten.

Bekijk video

Koninklijke Olie bepaalde voor een belangrijk deel de richting op het Damrak. De zwaargewicht binnen de AEX-index stond aanvankelijk dik 0,5 procent hoger. Belangrijke stimulans waren uitspraken van de Amerikaanse president Bush, die de druk op Irak aan het opvoeren is.

Washington wil dat Bagdad weer VN-wapeninspecties toelaat. Het Iraakse regime dreigde daarop de olieproductie te beperken, wat mogelijk tot een hogere olieprijs kan leiden. Toen dinsdagochtend bleek dat de prijs van een vat ruwe olie nauwelijks steeg, zakten veel oliefondsen weg. In Amsterdam stonden na dik een uur de 'Olies' 0,2 procent lager op 55 euro.

Technologiefondsen voerden de stijgers aan. Kabelaar KPNQwest won 2,4 procent op 9,52 euro. Verder stond de halfgeleidersector (ASM Lithography, Philips, ASM International) in de belangstelling, met winsten van 0,9 tot ruim 2 procent.

Ahold won licht, 0,21 procent op 33,37 euro. Het Zaanse supermarktconcern zag in het derde kwartaal de nettowinst 17,2 procent stijgen, wat in lijn was met de verwachtingen van analisten.

/ECONOMIEOlieprijzen zakken nog verder weg