UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan bezuinigen op de treintaxi. Het bedrijf draagt volgend jaar nog 6,8 miljoen euro bij, in 2006 moet dat 1,9 miljoen euro zijn. Als gevolg hiervan stopt de treintaxi deze week al op vijf stations.

Dat heeft NS-dochter Transvision, die landelijk de exploitatie van de treintaxi doet, maandag meegedeeld. De NS maakt per jaar enkele miljoenen verlies op de treintaxi. De inkomsten bedragen ongeveer 1,9 miljoen door de verkoop van treinkaartjes. Zoveel wil het bedrijf ook bijdragen.

Als gevolg van de bezuiniging van de NS moet Transvision op zoek naar andere geldschieters. Voor Utrecht, Almere, Schiedam, Maassluis en Vleuten is dat niet gelukt, omdat gemeenten en provincies niet bereid zijn mee te betalen. De NS-dochter was ook van plan om in Winschoten, Delfzijl en Voorburg te stoppen met de dienst. Dat besluit is teruggedraaid. Lokale overheden willen hier wel bijleggen.

Volgend jaar blijft de treintaxi beschikbaar in 109 steden. De prijs van een kaartje gaat met ingang van 2003 van 3,50 euro naar ,80 euro. Transvision verwacht binnenkort ook in Friesland en Brabant afspraken te maken over de financiering van de taxi.