BRUSSEL - De markten voor de handel in elektriciteit in België, Frankrijk en Nederland worden aan elkaar gekoppeld. Dat hebben de energiebeurzen en netbeheerders van de drie landen vrijdag gezegd. Volgens de betrokken partijen is de marktkoppeling goedgekeurd door de nationale toezichthouders.

De koppeling van de Nederlandse energiebeurs APX, het Belgische Belpex en Powernext in Frankrijk, die op 21 november zijn beslag krijgt, zal zorgen voor een geïntegreerde elektriciteitsmarkt met dezelfde prijs. De elektriciteitsnetten tussen België, Frankrijk en Nederland moeten daarvoor wel voldoende stroom aan elkaar kunnen doorgeven.

De koppeling heeft als gevolg dat vragers en aanbieders van elektriciteit uit verschillende landen op hun eigen energiebeurs zaken kunnen doen. Op die manier kan een klant altijd tegen de laagste prijs elektriciteit kopen.

Overigens blijven de drie energiebeurzen als juridisch afzonderlijke markten bestaan. Om de energiemarkten te kunnen koppelen worden de sluitingstijden van de drie beurzen gelijkgetrokken.