"Ahold bewijst met deze resultaten ook onder zwakkere economische omstandigheden goed te kunnen presteren"

ZAANDAM - AholdAlbert Heijn

CEO Cees van der HoevenBekijk video

De winst per aandeel steeg met 14,6 procent naar 0,38 euro. Hiermee voldeed Ahold aan de verwachtingen van analisten.

Volgens Ahold-topman C. van der Hoeven "bewijst Ahold met deze resultaten ook onder zwakkere economische omstandigheden onverminderd goed te kunnen presteren". Het Zaanse bedrijf handhaaft de verwachting dat het dit jaar een winstgroei van 15 procent per aandeel behaalt, zonder valuta-invloeden, afschrijving van goodwill en bijzondere lasten.

De Amerikaanse activiteiten van Ahold, waaronder supermarkten en de zogenoemde foodservice (de distributie van eten voor gebruik buitenshuis), lijken niet veel te hebben geleden onder de economische teruggang.

De omzet van US Foodservice steeg met bijna procent tot 2,8 miljard dollar (f 7 miljard). Van die omzetgroei was 9 procent toe te schrijven aan groei bij de bedrijven die Ahold al langer in bezit heeft. Na de aanslagen van 11 september zakte die groei maar licht terug, tot 7 procent.

In thuisbasis Europa steeg de omzet met 15,7 procent tot 5,2 miljard euro. De overname van de Spaanse supermarktketen Superdiplo was hier de motor in de groei. Zonder overnames realiseerde Ahold in Europa een omzetgroei van 6,3 procent.

In Nederland doen vooral de C-1000-winkels van Schuitema (73 procent in handen van Ahold) het goed. Ook de overname van de A&P-winkels door Schuitema droeg positief bij aan de omzetgroei.

Latijns-Amerika blijft zorgenkindje. De omzet daalde met 11,5 procent, zonder overnames met 1,3 procent. Ahold wijt dit vooral aan de sterke devaluatie van de Braziliaanse munteenheid, de real. Ook in Azië zakte de omzet. Volgens het concern komt dit door de sluiting van enkele winkels in Maleisië en Thailand.

De overname van het Amerikaanse voedseldistributeur Alliant wordt deze week afgerond. Voor de integratie met US Foodservice trekt Ahold in het vierde kwartaal een bedrag van 220 miljoen dollar (f 548 miljoen) uit, de helft daarvan wordt geboekt als bijzondere last.

/VIDEOOutlook Ahold door analist Effectenbank Stroeve