AMSTERDAM - GlaxoSmithKline heeft zijn winstverwachting voor dit jaar opnieuw verhoogd. Dat blijkt donderdag bij de presentatie van de derde-kwartaalcijfers. Het Britse farmacieconcern gaat nu uit van een groei van de winst per aandeel van zo'n 15 procent, waar het eerder nog mikte op een toename van rond de 12 procent.

Bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal werd de verwachting ook verhoogd. Bestuursvoorzitter J.P. Garnier spreekt van een aanhoudende 'sterke prestatie' in het afgelopen kwartaal.

De winst van het farmaciebedrijf kwam in de verslagperiode uit op 1,39 miljard pond. Dat was een stijging van 15 procent ten opzichte van de 1,2 miljard Britse pond in dezelfde periode vorig jaar. Per aandeel steeg de winst van 21,1 pence tot 24,4 pence. De omzet nam toe met 3 procent tot 5,64 miljard pond. Analisten gepolst door Thomson First Call hadden gerekend op een winst per aandeel van 22,69 pence op een omzet van 5,76 miljard pond.

Pharmaceutical

De omzet van de Pharmaceutical-divisie steeg met 7 procent tot 4,7 miljard pond. In de VS steeg de omzet met 14 procent tot 2,6 pond miljard, terwijl de omzet in Europa als gevolg van generieke concurrentie gelijk bleef.

De verkopen van Avandia-producten, bestaande uit geneesmiddelen tegen diabetes, stegen met 11 procent tot 378 miljoen pond. De omzet van Seretide/Advair, een middel tegen astma, steeg met 14 procent tot 813 miljoen pond. De verkopen van vaccins namen toe met 5 procent tot 412 miljoen pond.

GlaxoSmithKline kondigde tevens een aandeleninkoopprogramma aan van 6 miljard pond in de komende drie jaar, waarbij het bedrijf per jaar voor 2 miljard pond eigen aandelen wil inkopen. Het dividend zal volgens het concern naar verwachting in 2006 toenemen tot 48 pence per aandeel, tegen 44 pence in 2005.