TOKYO - Een grote terugroepactie van brandgevaarlijke batterijen heeft de winst van Sony sterk gedrukt. De Japanse elektronicagigant boekte in het tweede kwartaal van zijn op 1 april begonnen boekjaar een nettowinst van 1,7 miljard yen (11 miljoen euro). In hetzelfde kwartaal vorig jaar was de winst nog 28,5 miljard yen.

Dat heeft Sony donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf moet meer dan zeven miljoen batterijen van laptops vervangen omdat deze oververhit kunnen raken en daardoor in brand kunnen vliegen. Niet alleen de eigen laptops van Sony kennen het probleem. Ook Sony-batterijen in computers van onder meer IBM, Dell en Toshiba moet het bedrijf vervangen.

De nettowinst van Sony kon nog net boven de nul uitkomen door een toename van de afzet van platte TV's en digitale camera's. De elektronicaproducent had bovendien geluk met de lage koers van de Japanse yen, wat producten van het bedrijf buiten Japan goedkoper maakt. De omzet steeg daardoor met 8,3 procent naar 1,8 biljoen yen (12 miljard euro).

Nullijn

Het bedrijfsresultaat, dat wat Sony puur verdient aan haar kernactiviteiten, kwam door de terugroepacties wel onder de nullijn uit. Dit resultaat, waarover bijvoorbeeld ook geen belastingen zijn betaald, was min 20,8 miljard yen (139 miljoen euro) in het tweede kwartaal, tegen plus 74,6 miljard een jaar eerder.