PEKING - China heeft donderdag bij de Europese vliegtuigfabrikant Airbus een order geplaatst voor de levering van 150 toestellen van het type A320. Het land heeft bovendien een optie genomen op twintig A350-vliegtuigen.

Dat heeft topman Louis Gallois van Airbus donderdag in Peking bekendgemaakt. Gallois bevindt zich in het gevolg van de Franse president Chirac, die een bezoek brengt aan China.

Airbus verzekerde zich donderdag in de Verenigde Staten van nog een andere grote order, voor de levering van 65 vliegtuigen. Het gaat hier om de A319, die aan de Amerikaanse prijsvechter Skybus zullen worden geleverd. Het nieuws over de orders is een mooie opsteker voor Airbus, dat in de problemen zit door vertraging in de bouw van de A380, het dubbeldeksvliegtuig van het concern. De marktwaarde van moederbedrijf EADS is door de problemen met de A380 flink gedaald. Donderdag noteerde het aandeel EADS een winst van 2 procent.

Miljardenorder

Het is nog niet bekend hoeveel geld met de Chinese order is gemoeid, maar in deze sector gaat het al snel om miljarden. Een aantal van de nieuwe vliegtuigen zal in China zelf worden afgebouwd. Daartoe wordt een fabriek neergezet in de havenstad Tianjin. De bedoeling is dat de eerste vliegtuigen over drie jaar klaar zijn en dat er uiteindelijk elke maand vier toestellen worden gebouwd.

De formule waar nu voor is gekozen heeft volgens Airbus grote voordelen. Het ligt voor de hand dat China in de toekomst vaker bij de Europese vliegtuigfabrikant bestellingen zal plaatsen, aldus Gallois. Volgens onbevestigde berichten zal Airbus een belang nemen in de nieuw te bouwen fabriek van 51 procent. Door de sterke economische groei van China zit de burgerluchtvaart in het land flink in de lift.

Locomotieven

De A320 is een toestel voor de middellange afstand en heeft plaats voor maximaal 180 mensen. Airbus maakt het vliegtuig, dat concurreert met de Boeing 737, al zeventien jaar. De A350 is een stuk groter en is nog in ontwikkeling. Eind vorig jaar sleepte Airbus ook al een Chinese order in de wacht voor de levering van 150 vliegtuigen. Die overeenkomst werd bezegeld tijdens een bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao aan Frankrijk.

De overeenkomst tussen China en Airbus werd donderdag in Peking ondertekend. Bedrijven uit beide landen sloten bij die gelegenheid nog meer handelscontracten af. Zo zal het Franse industrieconcern Alstom vijfhonderd locomotieven leveren aan de Chinese spoorwegen. Daarmee is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard euro.