AMSTERDAM - Nederlandse banken willen af van een volledige identificatieplicht, ofwel het in kaart brengen van de gegevens van alle klanten. Van sommige klanten zoals bejaarden zonder paspoort, dementie-patiënten of mensen die in coma liggen is het moeilijk of onmogelijk deze informatie te krijgen.

Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag weten.

De banken onderhandelen met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over hoe er wordt omgegaan met ontbrekende gegevens uit deze groepen. "Er zijn natuurlijk groepen waarmee we anders moeten omgaan. Iemand die in coma ligt vormt natuurlijk ook geen bedreiging in het licht waarvoor deze maatregelen worden getroffen", aldus een zegsman van NVB.

Buitenland

Ook van mensen die al tijden in het buitenland wonen maar nog wel een bankrekening hebben in Nederland, is bepaalde informatie moeilijk te verkrijgen. "Moet zo iemand een duur ticket kopen enkel en alleen om een bezoek te brengen aan het postkantoor?"', aldus de woordvoerder.

De Postbank is al tegen deze problemen aangelopen, zo liet een woordvoerder weten. "Mensen bevinden zich soms in een comlexe situatie. Ze zijn dan niet in staat zijn om zich te melden bij een postkantoor", aldus de zegsman.

Verzorgingstehuizen

De Postbank heeft ruim zeven miljoen klanten. Het bedrijf werkt met man en macht om ontbrekende gegevens alsnog te achterhalen. De Postbank heeft 25 teams ingezet om ongeveer tweeduizend verzorgingstehuizen te bezoeken. Eerder dit jaar liet moederbedrijf ING nog weten dat het om een kostbare situatie gaat. Dit jaar is de onderneming er zo'n 100 miljoen euro aan kwijt.

NVB richtte in het voorjaar zijn pijlen op de politiek. Ze eist financiële compensatie voor alle gegevens die zij doorspeelt naar de overheid.