AMSTERDAM - Fifth Avenue in New York heeft zijn toppositie behouden als duurste winkelstraat ter wereld. Een vierkante meter winkelvloer kost hier op het duurste punt op de kruising met 57th Street 11.364 euro per vierkante meter per jaar.

Dat is een van de uitkomsten van een jaarlijks onderzoek van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Het afgelopen jaar waren de meest in het oog springende nieuwkomers op Fifth Avenue de 'flagship store' van Nokia en de Apple store. Volgens Willem Engelberts van Cushman & Wakefield strijden 's werelds topmerken voor een plekje op deze avenue op Manhattan. "Het gaat dan niet alleen om het rinkelen van de kassa, maar steeds meer om de merkwaarde van winkelvastgoed. Bedrijven dragen hun merk steeds vaker uit via hun winkel."

Top drie

De top drie van duurste winkelstraten is ten opzichte van vorig jaar hetzelfde gebleven. Op de tweede plaats van de ranglijst staat Causeway Bay in Hong Kong. Een vierkante meter winkelvloer kost hier 9544 euro per jaar. Op de derde plaats staat de Avenue des Champs-Élysées in Parijs, waar een vierkante meter winkelvloer 6775 euro per jaar kost.

Kalverstraat

In Nederland waren de huurprijzen op de onderzochte topwinkelstraten het afgelopen jaar stabiel. De Kalverstraat in Amsterdam staat net als vorig jaar op de 21ste plaats van de wereldranglijst. De huurprijs voor een vierkante meter bedroeg hier 1700 euro per jaar.

Het valt volgens Engelberts op dat straten als de P.C. Hooftstraat en de Leidsestraat in Amsterdam wel een flinke stijging in de huren laten zien. "De opleving van de economie laat zich hier duidelijk gelden. Deze locaties voldoen ook aan de behoeften van retailers die naar een meer onderscheidende locatie dan de Kalverstraat op zoek zijn." Hij verwacht dat de vraag in Nederland naar A1-locaties in 2007 verder zal toenemen.

Binnensteden

Uit het onderzoek van de vastgoedmakelaar blijkt verder dat de huren voor binnenstadlocaties in Europa niet sterk stijgen. Uitzondering hierop is België, waar de winkelhuren op de toplocaties in de grote steden met gemiddeld 19,6 procent zijn gestegen, het hoogste percentage van West-Europa.

Grote internationale merken blijven volgens Cushman & Wakefield op zoek naar geschikte winkelpanden in de hoofdwinkelstraten van de grote steden. In de vaak historische binnensteden zijn deze moeilijk te vinden waardoor de huurprijzen voor vooral de grotere units op toplocaties stijgen.