LONDEN - Het moederbedrijf van Verkade wordt overgenomen door twee investeringsmaatschappijen. Blackstone Group en PAI Partners maakten woensdag bekend 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) te betalen voor het Britse levensmiddelenbedrijf United Biscuits.

Laatstgenoemde is sinds 1990 eigenaar van Verkade, bekend van de koekjes, de meisjes en Sultana's.

United Biscuits werd in 1948 opgericht. Bij het bedrijf werken 9000 mensen, onder wie 7500 in Groot-Brittannië. In Groot-Brittannië is het bedrijf de grootste koekjesproducent en de nummer twee op het gebied van cakes en zoutjes. In Frankrijk heeft United Biscuits een stevige vinger in de pap met het merk Delacre.

De overname moet volgens de betrokken partijen voor het einde van het jaar zijn afgerond. Beide maatschappijen financieren de aankoop met eigen vermogen en het aangaan van nieuwe leningen bij zakenbanken als Goldman Sachs en JPMorgan. PAI was al een van de belangrijkere aandeelhouders in United Biscuits.

United Biscuits maakt de laatste tijd veel veranderingen door. Deze maand nog verkocht het zijn koekjesmerken, ingeblikte vleeswaren, vruchtensappen en tomatenproducten op het Iberische schiereiland voor 1,1 miljard dollar aan het Amerikaanse Kraft Foods.