BRUSSEL - Drie kwart van de belangrijkste automerken die in Europa worden verkocht, hebben het brandstofverbruik van hun auto's onvoldoende omlaag gebracht. Dat heeft de milieuorganisatie T&E woensdag gezegd. Volgens de organisatie doet vooral marktleider Volkswagen het slecht.

In Europa worden twintig grote merken verkocht. Zij zijn verplicht om hun voertuigen steeds zuiniger te maken om het milieu te ontzien. Volgens T&E verbetert Volkswagen zijn auto's half zo snel als vereist. De nummer twee op de Europese automarkt, Renault, zit wel op het juiste pad om de doelstelling voor 2008 te halen.

Broeikaseffect

Uit eigen onderzoek van T&E (Transport & Environment) blijkt overigens dat auto's van Nissan gemiddeld het meeste koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Dit gas, dat zorgt voor het broeikaseffect en daarmee voor de opwarming van de aarde, komt ook bovenmatig uit auto's van Suzuki, Mazda, Audi, Volvo en BMW, aldus de milieuorganisatie.

Fiat is de fabrikant van de meest milieuvriendelijke auto's voor de Europese markt, stelt T&E. Naast dit merk en Renault, scoren ook Citroën, Ford en Peugeot goed.