DEN BOSCH - Gedeputeerde Staten van de provincie Brabant hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de plannen van busmaatschappijen Connexxion, BBA en Arriva over de verdeling van het busvervoer in Brabant. Ook de vakbonden gingen akkoord. De nieuwe concessie gaat in op 1 januari. De chauffeurs hebben hun acties beëindigd.

Bekijk video

De BBA blijft rijden in West- en Midden-Brabant, Arriva gaat rijden in Noord-Oost-Brabant. Connexxion trekt zich terug en alle partijen beloven dat ze geen rechtszaken zullen voeren.

De chauffeurs ontvingen het akkoord met luid applaus en besloten geen acties meer te voeren. Het busvervoer kwam woensdag vrij snel op gang, hoewel de dienstregeling hier en daar nog haperde in de vroege uren.

Offertes

Gedeputeerde Staten stemden na een langdurige vergadering in met het compromisvoorstel van de busmaatschappijen. Verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge legde uit dat BBA en Arriva gaan rijden volgens de offertes waarmee zij de aanbesteding eerder dit jaar verloren. De provincie is daarmee de komende acht jaar in totaal 90 miljoen euro duurder uit dan was gesteld in de aanbieding van Connexxion.

Schrijffout

In een verklaring stelt de provincie dat Connexxion erkent dat een evidente schrijffout in haar offerte aanleiding was voor de problemen rond de concessieverlenging. De onderneming trekt zich daarom en in het belang van de reiziger terug. Het bedrijf stelt materieel ter beschikking aan de BBA en Arriva om vanaf 10 december, begindatum van de originele concessie, busvervoer in Brabant te kunnen verzekeren.

Door het compromis tussen de maatschappijen zijn de buschauffeurs gegarandeerd van hun baan. Ook is nu duidelijk wie de nieuwe werkgever van de bestuurders wordt.