LUXEMBURG - Nederland wil dat jenever alleen gemaakt mag worden in Nederland, België en enkele aangrenzende gebieden. Minister Cees Veerman (Landbouw) heeft dat verzoek dinsdag naar voren gebracht bij collega's van andere EU-landen.

Geen enkele van zijn collega's maakte bezwaar tijdens de vergadering. Het Nederlands plan gaat dus hoogstwaarschijnlijk door. Wel kwamen velen met eigen wensen voor zogeheten geografische bescherming. Zo wil Frankrijk bepaalde rum beschermen en somde Griekenland een lijstje speciale drankjes op.

Advocaat

Naast jenever moet het alleenrecht ook gelden voor likeuren en advocaat. De dranken zijn volgens Nederland typisch voor de Lage Landen. Buiten Nederland en België zou productie alleen mogen in de Franse departementen Nord en Pas de Calais, evenals de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen.

Nederland kent enkele grote jeneverbranderijen, van oudsher in Schiedam. In België is dat Hasselt. Jenever heeft minstens 35 procent alcohol, bij advocaat varieert het percentage tussen 14 en 18.

Jonge jenever is de meest gedronken sterke drank in Nederland: 170.000 hectoliter in 2005, volgens cijfers van het Productschap Dranken. Likeur (78.000 hectoliter) en advocaat (21.000 hectoliter) zijn wat minder populair.

Medicijn

Jenever ontstond in de middeleeuwen bij het zoeken naar medicijnen. De geneeskrachtige jeneverbes werd toegevoegd aan brandewijn. Tegenwoordig dient graan (graanjenever) of melasse uit de suikerindustrie als grondstof voor de alcohol van jenever.