DEN BOSCH - De busmaatschappijen Connexxion, BBA en Arriva zijn dinsdag akkoord gegaan met een conceptakkoord over de toekomst van het busvervoer in Noord-Brabant. De provincie moet oordelen over het gezamenlijke voorstel, maar verwacht pas woensdagochtend uitsluitsel.

De reguliere vergadering van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant die dinsdagochtend begon, gaat dinsdagavond verder. "Er ligt een plan op tafel. Het provinciebestuur moet daar over beslissen", aldus een woordvoerder.

Compromis

Het conceptcompromis kwam in de nacht van maandag op dinsdag tot stand nadat de vakbonden de busmaatschappijen en een bemiddelaar aan tafel kregen. Bemiddelaar Andries van den Berg verklaarde na afloop dat alle partijen water bij de wijn moeten doen.

De vakbonden hebben voor dinsdagavond een vergadering met de buschauffeurs belegd. Bestuurder Leen van der List (FNV) hoopte de werknemers van de BBA daar de uitkomst van de vergadering van het provinciebestuur te kunnen meedelen. Dat gaat dus niet gebeuren.

Offerte

De province heeft volgens hem een organisatorisch probleem als niet voor woensdagochtend meer duidelijk is. De vakbonden kunnen zich dan niet uitspreken over de beslissing terwijl woensdag om 11.00 uur een rechtszaak op het programma staat tussen Connexxion en de provincie Noord-Brabant over de originele offerte.

Connexxion wil onder dat contract uit omdat er een fout in staat. Het bedrijf zou daardoor acht jaar lang met verlies bussen moet laten rijden in Brabant. Wegens de voortdurende onzekerheid over hun toekomst hebben de buschauffeurs van de BBA in Noord-Brabant dinsdag voor de vierde keer in anderhalve week gestaakt.