AMSTELVEEN - Bestuursvoorzitter L. van Wijk van de KLM houdt het volle vertrouwen van zijn raad van commissarissen. Van Wijk heeft de raad zaterdag opheldering gegeven over de schadevergoeding van 250 miljoen euro. Die moet KLM betalen omdat ze de samenwerking met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verbrak.

De raad verbindt geen consequenties aan deze uitkomst van de in opgezegde alliantie. De commissarissen hebben indertijd de KLM-top gesteund en blijven dat doen in deze kwestie, zo blijkt uit een zaterdag uitgegeven verklaring.

Afgelopen woensdag gaf een arbitragecommissie de Italianen gelijk in hun kritiek op het verbreken van de alliantie door KLM. Dat oordeel en vooral de boete viel de luchtvaartmaatschappij rauw op het dak. KLM toonde zich daarover 'verrast en teleurgesteld'.

De tegenclaim van KLM van 100 miljoen euro honoreerde de commissie overigens ook. Dat betekent dat KLM Alitalia 150 miljoen moet betalen. Die uitgave drukt het bedrijf het lopende boekjaar /2003 dieper in de rode cijfers.