NEW YORK - Techno's hebben maandag de show gestolen op effectenbeurs in New York. De door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs Nasdaq steeg behoorlijk met 38,03 punten naar ,23. Dat is een stijging van 2 procent. De Dow Jones-index deed het wat rustiger aan en ging met 23,04 punten, ofwel 0,2 procent, omhoog op 9982,75 punten.

Wall Street begon aanvankelijk humeurig aan de handel. Dat kwam doordat het Amerikaanse onderzoeksinstituut NBER had gemeld dat de economie in de Verenigde Staten volgens eigen maatstaven zich al sinds maart dit jaar in een recessie bevindt.

De technologiefondsen wisten zich echter van het begin van de handelsdag al aan deze negatieve stemming te ontrekken. Dit was vooral te danken aan de grote zakenbank Credit Swiss First Boston, die verklaarde dat de ergste terugval op de markt van personal computers voorbij is.

Bovendien maakte chipfabrikant Intel bekend dat het een nieuwe techniek heeft bedacht, waardoor chips sneller werken en minder stroom nodig hebben. Intel werd door beleggers beloond voor zijn vinding en prijkte bovenaan de Dow Jones met een winst van 2,6 procent.

Daarnaast maakte internetwinkel Amazon.com bekend dat het momenteel 12.000 artikelen meer verkoop per uur dan vorig jaar. Het aandeel steeg met 34,5 procent. Beleggers waren duidelijk erg gelukkig met de berichtgeving van Amazon.com. Ander nieuws uit de detaillistenhoek was namelijk teleurstellend.

De verkoopcijfers in het afgelopen Thanksgivingweekeinde, de traditionele start van de inkoopweken voor Kerstmis, waren volgens winkeliers minder geweest dan voorgaande jaren. Doe-het-zelfketen Home Depot, een van de grotere detaillisten, bungelde daarom vrijwel onderaan de Dow met een verlies van 2,3 procent. Alleen chemieconcern DuPont noteerde nog lager en daalde 2,5 procent.

Ook de oliefondsen hadden een slechte dag. De ruzie tussen de grootste olieproducerende landen liet duidelijk zijn sporen na op Wall Street. BP verloor 2,3 procent, Exxon Mobile 1,7 procent, Conoco en Philips Petroleum 1,6 procent en ChevronTexaco 1,5 procent.

De euro noteerde aan het einde van de handel in New York 0,8802 dollar. Vrijdag was dat nog 0,8780. De Amerikaanse munteenheid stond op f 2,5023, terwijl de dollar bij het sluiten van de vorige handelsweek nog f 2,5090 kostte.