AMSTERDAM - KPN-topman A. Scheepbouwer staat voor beleggers bovenaan als het gaat om de koersontwikkeling op jaarbasis. In ruim een jaar tijd steeg het aandeel KPN met 54 procent. Dat gebeurde in een periode dat de index, het gemiddelde van de koersen, met 21 procent daalde.

Dat schrijft de Vereniging van Effectenbezitters VEB in haar blad Effect. De VEB zet daar wel de kanttekening bij dat de koers van KPN, toen Scheepbouwer nog commissaris van het concern was, daalde van 17 naar 4 euro. Sinds zijn aantreden in november vorig jaar was een herstel te zien naar 6,46 euro. Van die opleving profiteert Scheepbouwer overigens ten volle: zijn optieregeling is inmiddels 4,2 miljoen euro waard.

Goede tweede is D. Jones, eerste man bij Vodafone-Libertel. Hij behaalde in vier maanden tijd een koersstijging van liefst 40 procent. Derde is Gucci-topman D. De Sole met een gemiddeld rendement van 28 procent per jaar. De rij wordt gesloten door R. Raithatha van Versatel. De beurswaarde van het door hem geleide telecombedrijf verschrompelde sinds zijn aantreden eind 2000 van ,25 euro naar een schamele 0,28 eurocent.