ROTTERDAM - Woningcorporatie Woonbron in Rotterdam gaat vanaf volgend jaar mensen die meer dan 30 procent van hun inkomen aan huur betalen compenseren. Het gaat om 2000 huishoudens met een minimum inkomen, waaronder eenoudergezinnen en ouderen met alleen aow.

"Wij vinden 30 procent een reële grens, alles wat daarboven zit is onacceptabel", aldus een woordvoerder van Woonbron maandag.

Het voornemen van Woonbron kost de woningcorporatie een miljoen euro per jaar. De corporatie heeft 50.000 huishoudens als klant en is actief in Rotterdam, Spijkenisse, Delft en Dordrecht.

Invulling

Volgens Wouter Rohder van Woonbron past het huurquotabeleid van Woonbron binnen de opdracht die woningcorporaties hebben, namelijk het bieden van betaalbare huisvesting. "En daar geven wij op onze eigen manier invulling aan", aldus Rohder.

De grens van 30 procent van het inkomen is bepaald in samenspraak met bewonersorganisaties. De groepen waarom het gaat krijgen al huursubsidie, maar komen volgens Woonbron alsnog geld tekort.

Oplossingen

"Steeds meer mensen moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Hun situatie gaat snel achteruit. Daarom willen wij niet langer wachten tot de overheid met structurele oplossingen komt. Ik vind het moreel onverantwoord deze mensen nog langer aan hun lot over te laten", aldus algemeen directeur Martien Kromwijk op de website van Woonbron.

De een miljoen euro die dit op jaarbasis kost, lijkt een groot bedrag, maar volgens Rohder is dat op de omzet van Woonbron niet zoveel. De woningcorporatie betaalt het uit de groei van het eigen vermogen. De huurvermindering voor de 2000 klanten gaat op 1 juli 2007 in.