AMSTELVEEN - KLM houdt alle zwangere stewardessen binnenkort aan de grond. Nu mag iemand tot de 26ste week van de zwangerschap doorvliegen. Maar vanaf 1 januari mag een stewardess niet meer de lucht in zodra bekend is dat ze een kind verwacht.

Bekijk video

Dit is beter voor haar gezondheid, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij maandag.

KLM heeft onlangs onderzoek gedaan naar de gevolgen van vliegen voor zwanger cabinepersoneel. Daaruit kwam naar voren dat een zwangere stewardess beter niet kan vliegen.

Turbulentie

Zo moet een zwangere vrouw bij turbulentie eigenlijk gaan zitten, maar het cabinepersoneel moet dan juist rondlopen om te controleren of alles goed gaat. Ook de veiligheidstrainingen, waaronder een evacuatietest, zijn niet goed voor personen die in verwachting zijn.

KLM biedt zwangere stewardessen vanaf 1 januari de mogelijkheid om vervangend grondwerk te doen. Ook kunnen de werknemers ervoor kiezen om op een soort sabbatical te gaan.

Alternatieven

De Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) ondersteunt de maatregel van KLM. Wel wil de vakbond dat er eerst goede alternatieven voor het vliegen komen. Zwangere stewardessen moeten kunnen kiezen, aldus de VNC.