DEN HAAG - Shell wil zijn greep op de winning van olie uit teerzanden in Canada verstevigen. Het Nederlands-Britse olieconcern heeft daartoe een voorlopig bod uitgebracht van 7,7 miljard Canadese dollar (5,4 miljard euro) op een belang van 22 procent in Shell Canada. De oliemaatschappij heeft al een aandeel in Shell Canada van 78 procent.

Bekijk video

Dat heeft Shell maandag bekendgemaakt. Het bestuur van Shell Canada beraadt zich de komende weken op het bod van 40 Canadese dollar per aandeel (ruim 28 euro). Mocht het bestuur niet akkoord gaan, dan behoudt Shell zich het recht voor om af te zien van het uitbrengen van een formeel bod.

Teerzand

Shell Canada heeft onder meer een aandeel van 60 procent in het Athabasca-teerzandenproject. Hier wordt synthetische olie gewonnen uit enorme hoeveelheden teerzand. Hoewel de winning van dit type olie veel mankracht en materieel vergt, maken de huidige hoge olieprijzen het project voldoende rendabel voor Shell.

Het oliezandenproject in Canada is belangrijk voor Shell. De oliewinning zou op termijn kunnen worden opgevoerd naar 500.000 vaten olie (van 159 liter) per dag van de huidige 160.000 vaten.

Het Nederlands-Britse concern probeert al enige tijd zijn olieproductie wereldwijd te verhogen. Dit jaar komt die uit op gemiddeld 3,4 miljoen vaten olie per dag. Begin dit jaar ging het concern nog uit van een productie van 3,5 tot 3,6 miljoen vaten olie per dag.

Onconventioneel

Shell zet noodgedwongen steeds sterker in op de mogelijkheden in de zogeheten onconventionele oliewinning. "Je ziet dat makkelijker te winnen olie in toenemende mate door nationale oliebedrijven wordt uitgevoerd", zei Shell-topman Jeroen van der Veer in een toelichting. Shell verwacht dat het aandeel onconventioneel op zijn totale oliewinning halverwege het volgende decennium 10 tot 15 procent zal zijn tegen 5 procent nu.

Schaalvoordelen

De voorgenomen overname van het resterende belang in Shell Canada biedt het concern tevens schaalvoordelen in Noord-Amerika. Shell streeft sinds de samenvoeging van de Nederlandse en Britse tak twee jaar geleden naar verdere versimpeling van de organisatiestructuur van de activiteiten wereldwijd.

Shell Canada is een van de grootste geïntegreerde oliemaatschappijen in Canada. Het bedrijf bezit raffinaderijen en benzinestations naast olie- en gasvelden. Er werken ongeveer 4500 mensen. Shell is al sinds 1911 actief in Canada en met Shell Canada sinds 1962 genoteerd op de beurs.