DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA en PvdA pleit voor een offensief om het toenemend aantal vacatures te vervullen. Zowel de regerings- als de oppositiepartij wil de jeugd behoeden voor een beroepskeuze waar geen baan in is te vinden.

Ook is meer nodig om mensen met een uitkering aan de slag te krijgen. Dat blijkt maandag uit de inzet van CDA en PvdA voor de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week in de Kamer.

Vorige week bleek nog uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat ondanks de aantrekkende economie en de banengroei de werkloosheid stijgt.

Keuze

Volgens de twee grootste partijen in de Kamer maken veel jongeren nu een verkeerde keuze, omdat ze geen reëel beeld hebben van de arbeidsmarkt en niet met hun handen willen werken. Decanen moeten op scholen volgens CDA-Kamerlid Gerda Verburg beter wijzen op beroepen met goede carrièremogelijkheden. "Het gaat niet meer alleen om wat je wil worden, maar ook wat je arbeidsmarktkansen zijn."

Haar PvdA-collega Jet Bussemaker wil jongeren belonen die een vak kiezen waar een tekort aan werknemers is, zoals in de zorg, onderwijs, metaal en techniek, elektro en de bouw. Zodra deze jongeren een jaar na hun opleiding ook aan de slag zijn in de sector, moeten ze hun studiekosten met een bonus deels vergoed krijgen.

Vacatures

Hoeveel deze bonus moet kosten, weet Bussemaker niet. "Maar we kunnen het ons niet permitteren dat we jongeren voor de verkeerde beroepen opleiden. Als we zo doorgaan, moeten werkgevers voor hun vacatures wel een beroep doen op Polen en Roemenen."

Om meer mensen met een uitkering aan de slag te krijgen, wil het CDA dat iedereen in de WW of WAO/WIA een individueel re-integratietraject krijgt. Nu is dat volgens Verburg een optie, waar mensen zelf om moeten vragen.

Uitkering

Herkeurde WAO'ers die (deels) hun uitkering kwijtraken en op zoek zijn naar werk, hoeven zich volgens haar ook geen zorgen te maken over hun inkomen. Hiervoor wil het CDA volgend jaar het budget verdubbelen tot 25 miljoen euro op de begroting.

Verder baart vooral de positie van werklozen van 45-plus CDA en PvdA zorgen. Volgens Verburg komt nu voor deze groep vaak hulp te laat, omdat ze van het Centrum voor Werk en Inkomen eerst een half jaar zelf moeten proberen een baan te vinden. "Maar als ze dat niet lukt, hebben ze na een half jaar minder kans om werk te krijgen."

Volgens Bussemaker kunnen meer werkgevers over de streep worden getrokken om een oudere werkloze in dienst te nemen, als ze de eerste twee jaar zijn vrijgesteld voor loondoorbetaling bij ziekte. Deze zogenoemde no-riskpolis is er al voor werkgevers die werkloze jongeren en arbeidsgehandicapten aannemen.