AMSTERDAM - Buschauffeurs van BBA in Noord-Brabant rijden maandag alleen tijdens de spits. In de daluren leggen zij opnieuw het werk neer. De vakbonden zeggen de chauffeurs daartoe te hebben opgeroepen. Vrijdag hielden de buschauffeurs een wilde staking en reden de bussen in een aantal steden niet.

De aanleiding voor de acties is dat voor de chauffeurs nog steeds niet duidelijk is wie hun werkgever is na 10 december. Vanaf die datum zou Connexxion het busvervoer van BBA overnemen.

Provincie

De vervoerder kreeg de aanbesteding van de provincie, maar wil zich terugtrekken omdat het vervoer duurder uitvalt dan begroot. Een bestuursrechter moet woensdag het geschil beslechten.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond stelden de betrokken bedrijven BBA, Connexxion en Arriva een ultimatum. Als zondag om middernacht geen duidelijkheid werd geboden, zou het werk worden neergelegd. Of de bussen dinsdag weer gewoon rijden, is nog niet bekend.

In de uren dat de actievoerders maandag niet rijden, brengen zij een bezoek aan een van hun potentiële werkgevers om kennis met hen te maken. Ook hopen zij dat de bedrijven duidelijkheid kunnen verschaffen. FNV-bestuurder Leen van der List zegt het vervelend te vinden voor de reizigers, maar dat staken een uiterste middel is voor de chauffeurs. "Zij verkeren al anderhalf jaar lang in onzekerheid over hun toekomst."