DE MEERN - De wintersport blijkt uit de gratie. Tot op heden zijn er 6 procent minder reizen naar de sneeuw geboekt dan vorig jaar. Vooral Frankrijk lijdt daaronder. Het aantal geboekte reizen naar dat land daalde met 12 procent. Alleen Oostenrijk noteert als favoriete bestemming een lichte plus (1 procent).

Dat blijkt uit boekingsstatistieken die de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR) en het onderzoeksbureau NIPO vrijdag bekend hebben gemaakt.

Nederlanders blijken wel flink meer belangstelling te hebben voor winterreizen naar zonbestemmingen. Spanje verwelkomt deze wintermaanden 3 procent meer Nederlanders dan vorig jaar. Turkije schrijft zelfs een groei van 124 procent op zijn conto, maar dat cijfer wordt iets vertekend door het relatief lage aantal toeristen naar dit land.

Costa en Bon Bini Beach

De ANVR kan de verschuiving van sneeuw naar zon niet verklaren. "We hebben het niet onderzocht, maar het lijkt erop dat de Nederlanders kiezen voor een rustiger en luxere vakantie. De verre vakanties zijn bovendien goedkoper geworden, terwijl de wintersport voor sommigen wellicht wat kostbaar is door de ski's, schoenen en andere benodigdheden", speculeerde een ANVR-woordvoerster. Onbekend is ook of er invloed is van tv-series in zonnige oorden, zoals Costa en Bon Bini Beach.

Volgens de statistieken is het totaal aan wintervakanties tot dusver 3 procent hoger dan op hetzelfde moment van vorig jaar. Vliegvakanties vertonen een flinke groei van 20 procent. Vooral boekingen naar verre bestemmingen zijn toegenomen. Het Caribisch gebied ontvangt deze winter 21 procent meer Nederlanders dan vorig jaar, Kenia ziet er 52 procent meer, terwijl ook Thailand, China en Vietnam meergeboekte bestemmingen zijn.

Duidelijk minder in trek zijn de wintervakanties per auto (-3 procent) of met de bus (-14 procent).

De ANVR en het NIPO hebben ook onderzoek gedaan naar zomervakanties dit jaar. Nederlanders blijken voor hun zomerse vliegvakanties opnieuw vooral naar Spanje te zijn getrokken. Van alle vliegvakanties ging een kwart naar Spanje, wat neerkomt op .000 Nederlanders. Turkije is een belangrijke stijger en staat nu op de tweede plaats van alle zomerse vliegvakanties.

Autovakanties

Wat betreft de autovakanties die via de ANVR zijn geboekt, is het eigen land de favoriete bestemming. Eenderde van alle autovakanties blijft in Nederland, gevolgd door Frankrijk (25 procent).

De totale boekingscijfers van de zomer van 2002 laten een toename zien van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder.