AMSTERDAM - Aardappeltelers en frietproducenten hebben nieuwe afspraken gemaakt om de kosten van de slechte oogst samen te dragen. De verwerkers zullen soepeler omgaan met contracten die zijn afgesloten. Dit meldt de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) vrijdag.

Akkerbouwers die aardappels vooral op contractbasis verbouwen dreigden de dupe te worden van de slechte oogst, zegt woordvoerder Jack Luiten. "Er ging zoveel korting af voor de afnemers, dat er geen droog brood te verdienen zou zijn voor de boer. Nu zullen de contracten niet meer letterlijk worden uitgevoerd." Telers die niet op contractbasis werken en uitsluitend leveren aan de vrije markt zouden onevenredig profiteren van de hoge aardappelprijs.

De partijen zijn onder meer overeengekomen dat een aardappel minder hoeft te wegen om te worden geaccepteerd. Ook worden de kosten van een zoutwaterbad nu door beide partijen gedeeld. Aardappelen die blijven drijven in zo'n bad worden als altijd niet geaccepteerd, ze zijn dan te glazig.

Dubbeltje

Luiten verwacht dat de prijs van een frietje niet dramatisch hoger zal worden. "Om bijvoorbeeld de aardappel goed te houden is veel meer energie nodig, maar ik verwacht dat de prijsstijging maximaal een dubbeltje zal zijn."

De aardappeloogst heeft dit jaar te lijden onder de extreme weersomstandigheden. Door de hitte in juli en de overvloedige regen in augustus valt de oogst dit jaar zo'n 25 procent lager uit dan normaal.