WASHINGTON - Het aantal banen in de Verenigde Staten, de landbouwsector uitgezonderd, is in november met 40.000 gedaald ten opzichte van de maand ervoor. De afname komt volkomen onverwacht, want over het algemeen was er rekening mee gehouden dat het aantal banen juist zou stijgen met 41.000.

De werkloosheid nam dan ook toe, van 5,7 procent van de beroepsbevolking in oktober tot 6 procent in november, zo blijkt uit gegevens die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendmaakte. Het werkloosheidspercentage is het hoogste sinds april. De verwachting was dat de werkloosheid zou oplopen tot 5,8 procent.

De gegevens tonen aan dat het de Amerikaanse economie nog niet voor de wind gaat. Het ministerie van Arbeid maakte vrijdag ook herziene cijfers over oktober en september bekend. Die herziening geeft een wat beter beeld dan de oorspronkelijke cijfers.

In oktober is het aantal banen gestegen met 6000 in plaats van met 5000 te zijn gedaald zoals eerder was gemeld. De daling van september is herzien van 13.000 tot 4000.