DEN HAAG - Telfort hoeft een boete van bijna 4,5 miljoen euro niet te betalen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag bekendgemaakt. De kartelwaakhond had de boete in 2004 opgelegd omdat het telecombedrijf drie jaar eerder zou hebben deelgenomen aan overleg met concurrenten over verlaging van de vergoedingen aan telecomwinkels. Telfort is nu in handen van KPN.

Het rechtbank in Rotterdam oordeelde eerder dit jaar dat de aanwezigheid van Telfort bij het overleg niet bewezen was. Ook het boetebesluit van Orange van 9,9 miljoen euro werd toen ook vernietigd. De NMa is tegen deze beslissing in beroep gegaan, zei een woordvoerster. Volgens de woordvoerster heeft Orange wel aan het gewraakte overleg meegedaan. Boetes aan KPN, Vodafone en T-Mobile liggen eveneens nog bij de rechter.

Kledingmerken

De NMa meldde vrijdag ook dat er een streep is gehaald door een boete van 500.000 euro die was opgelegd aan Secon. Dit bedrijf zou de concurrentie hebben beperkt door voorwaarden te stellen aan de verkoop van een aantal bekende kledingmerken, zoals G-Star en Arrow. De rechter oordeelde echter anders.

Fietsenwinkels

De boetes aan twee brancheorganisaties voor fietsenwinkels, Bovag Tweewielerbedrijven en de NCBRM, werden gehalveerd tot respectievelijk 55.000 en 15.000 euro. Zij hebben volgens de NMa geadviseerd geen zaken meer te doen met twee aanbieders van bedrijfsfietsenplannen. De kartelautoriteit heeft volgens de rechter onvoldoende kunnen bewijzen dat ook adviezen zijn verstrekt over prijzen, kortingen en marges om de concurrentie te beperken.