AMSTERDAM - Het busvervoer in Noord-Brabant blijft vrijdag en wellicht ook dit weekeinde nog ontregeld. Buschauffeurs begonnen vrijdag een staking uit protest tegen de onduidelijkheid over hun banen en het busvervoer in de provincie na 10 december.

Dat heeft een bestuurder van CNV Stads- en streekvervoer vrijdagmiddag gemeld.

De chauffeurs willen weten wie op 10 december hun nieuwe werkgever wordt nu de combinatie van Connexxion en Hermes is afgehaakt. Die bedrijven zouden eigenlijk vanaf begin december in opdracht van de provincie acht jaar lang het openbaar busvervoer in Brabant gaan uitvoeren. Ze trokken dat aanbod in, omdat ze in de offerte een dure rekenfout hebben gemaakt. De provincie en de twee bedrijven vragen woensdag aan de bestuursrechter in Den Haag dat geschil te beslechten.

Garanties

Als reactie op de acties garandeerde de provincie vrijdag wel dat er vanaf 10 december een vervoerder zal zijn, maar de chauffeurs nemen daar geen genoegen mee. Vandaar dat veel chauffeurs doorgaan met staken. Volgens CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen rijden her en der wel bussen. Hij weet niet hoe lang de stakingen zullen voortduren. Gesprekken tussen de provincie en de huidige vervoerder BBA, met als inzet dat die na 10 december gewoon zou doorgaan, liepen donderdag op niets uit.

Peijs

De CNV heeft inmiddels ook de hulp ingeroepen van minister van Verkeer Karla Peijs (CDA). Zij is volgens de bond verantwoordelijk voor de privatisering in het openbaar vervoer waarbij vervoerders zich moeten inschrijven op een openbare aanbesteding. Volgens bestuurder Van de Mheen zou de minister met extra geld het probleem kunnen oplossen.