DEN HAAG - De woningcorporaties in Nederland zetten wanbetalers en veroorzakers van overlast minder vaak uit hun huurwoning dan voorheen. Dat blijkt vrijdag uit gegevens over het jaar 2005 van Aedes, de koepelorganisatie van de wooncorporaties.

Het aantal ontruimingen daalde in 2005 met 6 procent tot 8134. Bij verreweg de meeste uitzettingen (87 procent) vormen huurachterstanden de belangrijkste reden. Eind vorig jaar kampten 241.776 huishoudens met een huurachterstand.

Aedes is bezorgd over de stijging van het aantal mensen dat kampt met huurachterstanden. In 2005 waren dat er 35.000 meer dan in 2004.

Rechter

Ongeveer een op de tien wanbetalers liet het zelfs komen tot een gang naar de rechter. Rechtbanken deden 23.000 keer uitspraak in procedures die woningcorporaties hadden aangespannen tegen huurders. Zeven van de tien vonnissen leiden overigens niet tot een gedwongen uitzetting omdat huurder en verhuurder uiteindelijk toch een oplossing vinden.

Corporaties werken steeds vaker samen met zorg- of welzijnorganisaties om huurders met problemen te helpen. Deze aanpak, waarbij probleemgevallen een tweede kans krijgen met een huurwoning als ze zich laten begeleiden, is volgens Aedes succesvol.

Hennepteelt

Huurwoningen worden wél vaker ontruimd op grond van ernstige overlast en/of hennepteelt. Zo werden vorig jaar 349 gezinnen gedwongen hun huurwoning te verlaten alleen al omdat ze waren betrapt op hennepteelt. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van 2004.

Het aantal huisuitzettingen wegens ernstige overlast nam vorig jaar met 30 procent toe. In totaal werden 551 huurcontracten van zogenoemde asocialen beëindigd door wooncorporaties, tegen 371 in 2004.