IJMUIDEN - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus komt in Indiase handen. De raad van bestuur gaat akkoord met het bod van 4,3 miljard pond (6,4 miljard euro) dat Tata Steel op tafel heeft gelegd. Tata zet het bod door als driekwart van de aandelen wordt aangemeld.

Bekijk video

Door de samensmelting van Corus en Tata ontstaat de op vier na grootste staalproducent ter wereld, gemeten naar productie. Corus is de nummer 8, Tata nummer 55 op die ranglijst. De bedrijven produceerden vorig jaar 23,5 miljoen ton staal. Dat is ongeveer een kwart van de productie van Arcelor Mittal, dat eerder dit jaar tot stand kwam na een overname van het Europese concern door het Indiase Mittal voor 26 miljard euro.

Ertsvoorraden

Wat het Indiase bedrijf een aantrekkelijke partner maakt, zijn de Tata-hoogovens in het economisch sterk opkomende thuisland India en zijn toegang tot grote voorraden erts. Corus bezit geen mijnen en kampt bovendien met sterk stijgende energiekosten voor zijn Europese fabrieken. Op zijn beurt brengt het Brits-Nederlandse staalconcern weer veel kennis over hoogwaardige staalproducten mee.

Tata Steel is onderdeel van de kolos Tata Sons. In tegenstelling tot haar staaldivisie is deze holding zeker geen kleine speler op de wereldmarkt. Tata Sons is een conglomeraat van 96 bedrijven actief in zeven branches. Het concern heeft een beurswaarde van bijna 50 miljard dollar en telt meer dan 200.000 werknemers.

Tata liet vrijdag in een toelichting weten dat er geen plannen zijn voor het schrappen van banen of het verplaatsen van fabrieken. Tegelijkertijd tekende het bedrijf aan dat er geen garanties kunnen worden gegeven voor de werkgelegenheid.

Bonden

De vakbond CNV vindt de fusie "geen slechte zaak". Eén van de belangrijkste voordelen is volgens de bond dat Corus toegang krijgt tot goedkopere grondstoffen. Het CNV maakt zich geen zorgen over de werkgelegenheid in Nederland. "IJmuiden draait meer dan uitstekend. Als er al sprake is van problemen bij Corus, dan zitten die vooral in Wales", aldus een woordvoerder.

FNV Bondgenoten reageerde terughoudend. "Het is afwachten hoe het met de werkgelegenheid gaat. Je weet het nooit in de staalwereld", aldus de vakbond. Het FNV houdt rekening met een hoger bod op Corus van een Russisch bedrijf of het Braziliaanse CSN.

De centrale ondernemingsraad (COR) van Corus Nederland zegt nog veel vragen te hebben over de gevolgen van het bod van Tata. De COR wil meer duidelijkheid over de financiering, het investeringsniveau en de strategie van het nieuw te vormen concern. Vooralsnog ziet de raad geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland.

Beursnotering

Tata wil dat de huidige bestuurders van Corus in functie blijven. Bestuursvoorzitter Philippe Varin, financieel directeur David Lloyd en topcommissaris Jim Leng worden opgenomen in het bestuur van Tata Steel.

Verder liet Tata weten de beursnoteringen van Corus in Amsterdam en Londen te willen beëindigen. Ook de handel van zogeheten American Depositary Shares in New York, die per stuk een waarde van twee aandelen Corus vertegenwoordigen, wordt geschrapt.

Teleurgesteld

Beleggers hielden rekening met een hoger bod op Corus nadat Tata afgelopen dinsdag een voorlopig bod had uitgebracht van 455 pence per aandeel, gelijk aan het bod van vrijdag. Ze reageerden teleurgesteld. Na circa twee uur handel noteerde het aandeel Corus in Amsterdam 1,5 procent in de min op 7,02 euro.