DOHA - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt haar dagelijkse olieproductie met 1,2 miljoen vaten. Dat maakte de OPEC in de nacht van donderdag op vrijdag na een vergadering in Doha bekend. De maatregel is volgens de OPEC nodig om de olieprijzen te stabiliseren na de gestage prijsdalingen van de afgelopen maanden.

De lagere productie gaat in vanaf 1 november. Het is de eerste productieverlaging door de OPEC in meer dan twee jaar. Eerder leek het erop dat het oliekartel de dagelijkse productie met een miljoen vaten wilde terugbrengen. Mogelijk volgen er later dit jaar verdere productieverlagingen.

Het huidige officiële productieplafond van de OPEC bedraagt 28 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De werkelijke productie ligt echter een stuk lager op ongeveer 27,5 miljoen vaten per dag. Deze wordt teruggebracht tot ongeveer 26,3 miljoen vaten per dag, aldus de OPEC.

OPEC

Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië reduceert zijn dagelijkse productie met 380.000 vaten en Iran met een kleine 170.000. Venezuela gaat bijna 140.000 vaten minder per dag produceren. Nigeria en Koeweit draaien hun productie ieder met 100.000 vaten terug. De elf leden van de OPEC zijn goed voor ongeveer 35 tot 40 procent van de totale olieproductie in de wereld.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie is sinds medio juli met circa 26 procent gedaald naar rond de 59 dollar. In juli bereikte de olieprijs een record van meer dan 78 dollar per vat door de politieke spanningen rond het nucleaire programma van Iran en de oorlog in Libanon. De olieprijzen zijn sindsdien fors gedaald onder meer door een toename van de Amerikaanse olievoorraden.