DEN BOSCH - Het busvervoer in Noord-Brabant ligt vrijdagochtend grotendeels stil. In onder meer Tilburg, Breda en Oosterhout rijden chauffeurs van busmaatschappij BBA niet uit maar zijn ze in 'werkoverleg' bijeen. Dat heeft een FNV-bestuurder laten weten. Elders in Noord-Brabant rijden wel mondjesmaat bussen.

Bekijk video

"De chauffeurs zijn op eigen initiatief met elkaar gaan praten om te bekijken of ze in staking gaan, onze bond begeleidt de acties niet. Het is een erg onoverzichtelijke situatie vanmorgen." De zegsman gaat er van uit dat er vooral in en rond de grote steden in Noord-Brabant geen bussen zullen rijden. Rond 08.30 uur spreekt BBA-directeur Ton Kienhorst in Den Bosch het personeel toe.

Tilburg

Op het station van Tilburg is het vrijdagochtend erg rustig. "De reizigers zijn kennelijk goed op de hoogte", zegt een chauffeur die wel rijdt. In een krantenadvertentie werd eerder deze week al gewaarschuwd dat er vandaag acties konden zijn. Maar een aantal mensen is toch overvallen door de acties. "Staken is prima, jammer alleen dat ze het publiek er mee treffen. Wij hebben niet zo'n machtsmiddel", aldus een boze passagier.

Baangarantie

De chauffeurs eisen een baangarantie. Het is onduidelijk wie de komende acht jaar het busvervoer in de provincie gaat verzorgen. Het provinciebestuur en de busmaatschappijen Connexxion, BBA en Arriva zijn donderdag niet nader tot elkaar gekomen. Connexxion liet begin deze maand weten niet voor de beloofde prijs te willen rijden.

Maandag deden honderden chauffeurs mee aan een wilde staking.