DEN BOSCH - Het provinciebestuur en busmaatschappijen Connexxion, BBA en Arriva hebben donderdag geen akkoord bereikt over wie er de komende acht jaar het busvervoer in Noord-Brabant verzorgt. Verkeersgedeputeerde Eric Janse de Jonge heeft dat donderdagavond bekendgemaakt. De vakbonden kondigden eerder aan dat er nieuwe acties komen als er donderdag geen duidelijkheid zou zijn.

De busbedrijven en provincie zaten afgelopen week om tafel om tot een gezamenlijke oplossing te komen nadat Connexxion begin deze maand bekend maakte niet voor de beloofde prijs te willen rijden.

En hoewel er op maandag een oplossing op hoofdlijnen was aangekondigd is er nooit een voorstel op papier gekomen, legde de gedeputeerde uit.

Duurder

De BBA wilde best blijven rijden in Noord-Brabant maar stelde vervolgens meerdere, nieuwe, exorbitante eisen, aldus Janse de Jonge. Het voorstel viel "vele miljoenen" duurder uit dan de originele offerte bij de aanbesteding en was financieel niet te verantwoorden aan de belastingbetaler.

De gedeputeerde sprak van een "zeer teleurstellende ontwikkeling". Verwijten wilde hij de BBA niet maken: "Ze stellen zich zakelijk op."

Duidelijkheid

"Een uitspraak van de rechter is nu nog de enige methode om duidelijkheid te krijgen", verklaarde Janse de Jonge. Op 25 oktober staat bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een rechtszaak gepland tussen Connexxion en de provincie over de concessieverlening. De provincie zal de rechter vragen om een snelle en heldere uitspraak.

De provincie werkt nu aan een noodscenario om te kunnen verzekeren dat er ook na 10 december bussen rijden in Noord-Brabant. Dat is de dag dat de nieuwe concessie zou ingaan.

Janse de Jonge zegt op papier de zekerheid te hebben dat de betrokken busbedrijven zich daar ook voor zullen inzetten. En hoewel de BBA vanaf dat moment haar bussen in Limburg nodig heeft, voorziet hij geen materiële problemen.

Prikacties

De vakbonden hebben voor vrijdag prikacties aangekondigd omdat het personeel niet de geëiste duidelijkheid heeft gekregen wie hun toekomstige werkgever is. De provinciebestuurder hoopt dat de aangekondigde acties gecoördineerd en gestructureerd verlopen. Hij toonde wederom begrip voor de teleurstelling van de chauffeurs.