NEW YORK - Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard (HP) heeft rivaal Dell onttroond als grootste computerfabrikant ter wereld. Het wereldwijde marktaandeel van HP bedroeg in het derde kwartaal 16,3 procent tegen 16,1 procent van Dell. Dat blijkt donderdag uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner.

Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat HP een groter wereldwijd marktaandeel heeft dan Dell. HP verscheepte in het afgelopen kwartaal in totaal 9,65 miljoen computers tegen 9,54 miljoen van Dell. Volgens Gartner wist HP beter in te springen op veranderende marktomstandigheden en had Dell te lijden onder een zwakke verkoop van computers in de Verenigde Staten.

Uit een ander onderzoek van International Data Corp. (IDC) kwam naar voren dat de twee ondernemingen allebei een wereldwijd marktaandeel van 17,3 procent hebben. HP verscheepte wel iets meer computers, aldus IDC. Volgens het onderzoeksbureau groeide de wereldwijde computermarkt in het afgelopen kwartaal met 7,9 procent. Gartner meldde daar een groei van 6,7 procent.