PARIJS - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moet meer A380-superjumbo's verkopen om quitte te spelen dan aanvankelijk gedacht. Dat heeft te maken met de grote problemen bij de ontwikkeling van het toestel.

Airbus moet nu 420 A380's verkopen om quitte te spelen. Dat waren er eerder nog 270. Het dubbeldeksvliegtuig kost ongeveer 244 miljoen euro per stuk. Airbus heeft inmiddels 159 orders ontvangen van zestien luchtvaartmaatschappijen.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, liet donderdag verder weten dat de vertraging in de oplevering van de A380 6,3 miljard euro aan omzet kost tussen nu en 2010. De negatieve gevolgen voor de winst (voor belastingen en rente) bedragen dit jaar 1,1 miljard euro.

Winstwaarschuwingen

Airbus zit diep in de problemen door een reeks vertragingen met de ontwikkeling van de A380, dat achthonderd passagiers kan vervoeren. De problemen zijn technisch van aard en hebben te maken met de bedrading van het toestel. EADS heeft door de problemen al twee winstwaarschuwingen afgegeven. Airbus heeft al een grote reorganisatie aangekondigd.